31/3/08

Αξιέπαινη προσπάθεια...

Tο Γυμνάσιο Γαλατά Τροιζηνίας πραγματοποίησε την Παρασκευή 14 Μαρτίου 2008 καθαρισμό ακτής στα πλαίσια της Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης και της Πανμεσογειακής Εκστρατείας Εθελοντικών Καθαρισμών «Καθαρίστε τη Μεσόγειο 2008». Συμμετείχαν 37 μαθητές και 3 εκπαιδευτικοί που είχαν την ευκαιρία να ενσκήψουν βιωματικά στα προβλήματα που δημιουργούνται στο περιβάλλον από την παρουσία των σκουπιδιών και να συνειδητοποιήσουν την οικολογική σημασία της παράκτιας ζώνης και την αξία των ενεργειών που μπορούν να προωθήσουν την προστασία της.

Επιλέχθηκε τμήμα - μήκους 340 m - της ακτής βόρεια από το λόφο της Μεγάλης Μαγούλας Γαλατά, της σπουδαιότατης αρχαιολογικής τοποθεσίας όπου ανασκάφτηκαν η ακρόπολη και τρεις σημαντικοί θολωτοί τάφοι ενός ακμάζοντος οικισμού της Μέσης και Ύστερης εποχής του Χαλκού. Αποτελεί μια σχετικά άγνωστη για τους λουόμενους ακτή με αμμώδη θάλασσα, όμορφη θέα στον Πόρο και τον κόλπο του αρχαίου Πώγωνα, ευπρόσβλητη, όμως, από βόρειους ανέμους με αποτέλεσμα να αποτελεί τον χώρο απόληξης πολλών σκουπιδιών που επιπλέουν στο Σαρωνικό. Πίσω από την ακτή απλώνεται ένας ενδιαφέρον μικρός υγροβιότοπος.

Η μεταφορά έγινε με λάντζα παραπλέοντας τις δυτικές ακτές του Γαλατά. Διανεμήθηκε φυλλάδιο όπου μαζί με τις αναλυτικές οδηγίες του καθαρισμού επισημάνθηκαν οι λόγοι ανάληψης τέτοιων πρωτοβουλιών. Ας θυμηθούμε ότι τα απορρίμματα στη θάλασσα και τις ακτές πέρα από χτυπητή ένδειξη έλλειψης πολιτισμού ευθύνονται για θανάτους και τραυματισμούς πολλών ειδών ζώων κυρίως από πλαστικά που καταπίνουν ή στα οποία παγιδεύονται. Επίσης ότι οι πηγές αυτών των απορριμμάτων είναι πολλές όπως π.χ. χωματερές και σκουπιδότοποι δίπλα ή κοντά στη θάλασσα ή κοντά σε ποτάμια, χείμαρρους, χαράδρες και γενικότερα κοντά σε υδάτινες οδούς. Η ποικιλία των απορριμμάτων που συναντά κανείς ομολογουμένως εκπλήσσει.

Αυτή η προσπάθεια μαζί με τις προγραμματισμένες επόμενες δύο - μέχρι το τέλος του Ιουνίου 2008 –θα είναι πολύ ενθαρρυντικό να αποτελέσει μια ακόμα μικρή ώθηση για τη συμβολή των τοπικών σχολείων, των αρχών και των κατοίκων στον καθαρισμό των εκτεταμένων ακτών της τόσο όμορφης Τροιζηνίας.




'Ορια ακτής



Υγροβιότοπος



Σκουπίδια



Μεταφορά με λάντζα



Η ομάδα


Ολοκλήρωση καθαρισμού

Δεν υπάρχουν σχόλια: