11/8/07

Η αξιοποίηση της Τροιζήνας



Το ότι ο Δήμος μας πήρε το όνομα της Τροιζήνας, της πατρίδας του Θησέα, ήταν μια πολύ σπουδαία και έξυπνη κίνηση και συγχαρητήρια σ’ αυτούς που πήραν τότε που έπρεπε τη μεγάλη απόφαση. Το όνομα όμως αυτό, εκτός από όμορφο και αναγνωρίσιμο, είναι παράλληλα και πολύ «βαρύ», απαιτεί μεγάλο σεβασμό και ευαισθησία από όλους εμάς που θεωρούμε τους εαυτούς μας συνειδητοποιημένους πολίτες αυτού του τόπου, που προσπαθούμε ο καθένας από τη θέση του να προσφέρει ότι μπορεί, να βοηθήσει για κάτι καλύτερο.

Το ότι πάρθηκε απόφαση ερήμην των πάντων ο ιερός αυτός χώρος να μετατραπεί σε σκουπιδότοπο, δεν θα το σχολιάσω, ήδη το έκαναν άλλοι πριν από εμένα με μεγάλη επιτυχία. Δεν σκοπεύω επίσης να ρίξω κεραυνούς στους «υπεύθυνους», αυτό είναι δουλειά του Δία, που θα το έκανε ούτως ή άλλως από εκεί που βρίσκεται, αν ευτυχώς δεν ναυαγούσε η εφαρμογή της από την άμεση αντίδραση της αντιπολίτευσης.

Κι όμως, η Τροιζήνα μπορεί να αποδειχθεί η χρυσοπηγή του δήμου μας (για όσους αξιολογούν με βάση τον παρά), αλλά και το κλειδί που θα τον βγάλει απ’ την πολιτιστική του αφάνεια (για όσους πιστεύουν ότι υπάρχουν υψηλότερα ιδανικά από το τσιμέντο και τα πλακάκια). Ναι, υπάρχει λύση που να ικανοποιεί και τις δύο πλευρές, γιατί πλούτος και πολιτισμός δεν είναι λέξεις ασύνδετες μεταξύ τους: δεν είναι βέβαια κανόνας, αλλά με τη σωστή τους διαχείριση από τα κατάλληλα άτομα, η μία φέρνει την άλλη!

Φανταστείτε τώρα τους καλοκαιρινούς μήνες που ο Αργοσαρωνικός είναι γεμάτος κόσμο, ο δήμος μας να διαφημίζει μια ξεχωριστή επίσκεψη στην αρχαία Τροιζήνα. Να καλεί τον κόσμο να γνωρίσει την πατρίδα του Θησέα! Ειδικά για το σκοπό αυτό λεωφορεία να αναχωρούν καθημερινά σε τακτά χρονικά διαστήματα από την πλατεία του Γαλατά, με προορισμό την αρχαία Τροιζήνα. Εκεί να τους παραλαμβάνουν ξεναγοί και να τους οδηγούν στις αρχαιότητες για μια αναλυτική πλήρη ξενάγηση στη γλώσσα τους. Που να τους πρωτοπάει κανείς! Στο Ασκληπιείο, στο στάδιο, στο βράχο του Θησέα, στο ναό των Νυμφών, στο Θυσιαστήριο, στους Ρωμαϊκούς τάφους, στο ναό της Επισκοπής… Εκατοντάδες επισκέπτες θα διασταυρώνουν καθημερινά την πορεία τους μέσα σε ένα καθαρό, πολιτισμένο, πλήρως αξιοποιημένο για το σκοπό αυτό περιβάλλον, ανάμεσα από τις λεμονιές, τις πορτοκαλιές και τα λουλούδια!

Μετά την ξενάγηση, επίσκεψη στη σύγχρονη Τροιζήνα για καφέ, αναψυκτικό ή φαγητό και φυσικά για την αγορά αναμνηστικών. Μια ολόκληρη βιομηχανία μπορεί να στηθεί μπροστά σ’ αυτή την προοπτική: Νέα καταστήματα, ανακαινίσεις των παλιών, νέες θέσεις εργασίας, κατασκευές και εμπόριο αναμνηστικών, εκτυπώσεις τουριστικών εντύπων, βιβλιοπωλείο, χώρος με οπτικοαουστικά μέσα κλπ. Μπορούν παράλληλα να διοργανώνονται πολιτιστικές εκδηλώσεις στο όνομα του Θησέα και ανοικτά συνέδρια με επίσημους προσκεκλημένους ανθρώπους του πνεύματος απ’ όλο τον κόσμο. Η πλατεία της Τροιζήνας είναι τεράστια και μπορεί να φιλοξενήσει πλήθος κόσμου.

Τι χρειάζεται για να γίνουν όλα αυτά; Πρώτα απ’ όλα όραμα. Μετά μεράκι, φαντασία, όρεξη για δουλειά, υπευθυνότητα, δημόσιες σχέσεις. Πιστέψτε με, τα ΜΜΕ είναι πρόθυμα ανά πάσα στιγμή να τρέξουν, να διαφημίσουν, να προβάλλουν υπεύθυνα και επαγγελματικά τέτοιου είδους γεγονότα. Ας έρθουν επιτέλους και μια φορά στον τόπο μας για κάτι καλό. Μέχρι τώρα μόνο για φασαρίες, εγκλήματα, ατυχήματα και πυρκαγιές μας επισκέπτονται οι κάμερες! Ας βγάλουμε κάποια στιγμή αυτόν τον τόπο από την αφάνεια και τη μοναξιά του, στο φως, ας του δώσουμε τη θέση και την πολιτιστική αναγνώριση που του αξίζει. Ας εκμεταλλευτούμε την τύχη μας να ζούμε σ’ ένα τόπο δοξασμένο στο παρελθόν. Ας αισθανθούμε επιτέλους υπερήφανοι κι εμείς για κάτι!

Δεν υπάρχουν σχόλια: