4/8/12

Πάμε για ουζάκι;



Κύριοι καταστηματάρχες του Γαλατα.
Το καλοκαίρι σχεδόν έφτασε, και όλοι περιμένετε από τον έστω και υποτυπώδη τουρισμό μας, κάποια κίνηση, κάποιο έξτρα χρήμα, για να μπαλώσετε τα γραμμάτια του χειμώνα...
Τι κάνετε όμως γιαυτό; Ποια η προεργασία, η οργάνωση και ο προγραμματισμός σας για την εξυπηρέτηση των επισκεπτών;
Πιστεύετε πως αν αλλάξετε τις καρέκλες και τα τραπεζομάντιλα, αν βάλετε πολύχρωμα φανάρια και γλάστρες με ζουμπούλια, θα θαμπωθούν και θα τρέξουν για να μη χάσουν την ευκαιρία; Σκεφτήκατε ποτέ ότι τέτοια (ξεχωριστά κατά τη γνώμη σας) μαγαζιά τα τρώνε στη μούρη καθημερινά στις πόλεις που ζούνε;

Στα Χανιά στο παλιό Ενετικό λιμάνι για παράδειγμα, σε ένα περιβάλλον αρκετά πιο εντυπωσιακό από την μυρωδάτη παραλία του Γαλατά, η ποικιλία για τέσσερα άτομα (μεσαία ονομάζεται) κοστίζει 24 ευρώ, και ζυγίζει 2 κιλά. Αυτά που θα σας περισσέψουν (αν δεν θέλετε να σκάσετε), αντιστοιχούν τουλάχιστον σε 4 δικές μας ποικιλίες. Εννοείται πως μετά ακολουθεί το κέρασμα (κάτι που γίνεται και σε πολλά άλλα μέρη της Ελλάδας), με παγωτά, γλυκό, και φυσικά παγωμένη τσικουδιά!

Στη Θεσσαλία όταν παραγγείλεις ένα τσίπουρο, σου φέρνουν ένα καραφάκι των 100 γραμμαρίων (περίπου 2 ποτήρια τσίπουρο) και ένα μεγάλο πιάτο μεζέ, χώρια το τηγανητό ψωμί, σέρβις, παγάκια κλπ. Κοστίζει 3 Ευρώ, και φαντασθείτε πόσα καραφάκια και πόσα πιάτα παρελαύνουν στο τραπέζι μιας παρέας, που τρώει, πίνει, διασκεδάζει κάμποσες ώρες, και πληρώνει το πολύ 5-6 ευρώ το άτομο!

Κι εδώ το ποτήρι ούζο έφτασε αισίως τα 2 ευρώ, ύστερα από μυστική (!!!!) συμφωνία των ουζοπώληδων. Σαν μεζέ σερβίρουν χταπόδι, 3 φέτες πλοκαμιού πάχους και διαμέτρου 20λεπτου (αλήθεια πως κατορθώνουν και το κόβουν;) ή αν σας περισσεύουν λεφτά, μπορείτε να απολαύσετε ποικιλία με πολλά τετράγωνα ψωμάκια, πολλές οδοντογλυφίδες, ντομάτες, αγγουράκια, ελιές, λίγο σαλάμι αέρος, και λίγο από το περίσσευμα του μεσημεριανού τους φαγητού (έτσι κουτσομπολεύεις και τι τρώνε σπίτι)!
Φυσικά μπορείτε να παραγγείλετε από μέσα ότι γουστάρετε εσείς. Μόνο που θα πληρώσετε ότι γουστάρουν αυτοί...

Φίλοι καταστηματάρχες, τώρα που τα πράγματα λόγω της παγκόσμιας κρίσης έφτασαν στο απροχώρητο, θα πρέπει να καταλάβετε πως μόνο οι επαγγελματίες δικαιούνται να επιβιώσουν.
Είτε είναι αφεντικά, είτε μαγειρεύουν, είτε σερβίρουν, είτε πλένουν πιάτα, θα πρέπει να είναι επαγγελματίες!
Ξεχάστε τα παιδιά της οικογένειας, που στο ένα χέρι κρατούν την παραγγελία και στο άλλο το κινητό. Ξεχάστε τις Αλβανίδες σερβιτόρες με το μπλαζέ ύφος, που το παίζουν γκόμενες. Ξεχάστε αυτές τις απίθανες δικές μας (στα πιο high μαγαζιά) με τις μπογιές και τα ξέκωλα, που θέλεις μια ώρα για να τις αποσπάσεις από την κοσμάρα τους για να σου φέρουν μια ριμάδα μπύρα.

Επαγγελματίες χρειαζόμαστε. Να μας παρακολουθούν, να μας εξυπηρετούν, να μας σερβίρουν, αυτό που πρέπει να μας σερβίρουν.
Όλα τα άλλα ξεχάστε τα, αλλιώς θα ξεχάσετε εμάς!

Δεν υπάρχουν σχόλια: