20/4/08

Πάσχα στο Γαλατά!



Γιατί όχι; Να μια καλή ιδέα!
Γιατί ο Γαλατάς όλη τη Μεγάλη Βδομάδα, είναι μια απόλαυση. Ντυμένος στα γιορτινά του, πνιγμένος στα χρώματα και τις μυρωδιές της άνοιξης, με την ήρεμη δροσερή θάλασσα να τον χωρίζει λίγα μέτρα απ' τον πανέμορφο Πόρο, είναι ο ιδανικός τόπος για να περάσει κανείς ευχάριστα τις άγιες αυτές μέρες.

Μπορεί ένα χωριό να είναι χαρούμενο; Ναι, γιατί ο Γαλατάς υποδέχεται τα παιδιά του. Τους δικούς του ανθρώπους που ζουν στις πόλεις, και τώρα επιστρέφουν για να γιορτάσουν με τους συγγενείς και φίλους.
Την αισθάνεσαι αυτή τη χαρά διάχυτη στην ατμόσφαιρα. Τη βλέπεις στα αμέτρητα ουζερί της παραλίας, που ψήνουν χταποδάκι στα κάρβουνα απ' το πρωί μέχρι το βράδυ! Την ακούς στις φιλοφρονήσεις, στο φιλόξενο κάλεσμα να κάτσεις, να πιείς ένα ουζάκι με την παρέα.

Μεγάλη Παρασκευή βράδυ, όλοι στην πλατεία του άγιου Νικόλα. Οι καμπάνες ηχούν πένθιμα. Ο Επιτάφιος βγαίνει από την εκκλησία με μια θρησκευτική κατάνοιξη που συγκλονίζει. Το "Ω γλυκύ μου έαρ". Τα κεριά ανάβουν το ένα μετά το άλλο. Η περιφορά του διασχίζει σα φωτεινό φίδι το Γαλατά, και κοντοστέκεται για να τιμήσει με ένα ψαλμό το κάθε σκοτεινό παρεκκλήσι.

Μεγάλο Σάββατο. Ανάσταση στο άγιο Νικόλα. Εκεί θα τους δεις όλους. 'Ελληνες και ξένους. Τον ένα δίπλα στον άλλο, όλοι φίλοι, όλοι άνθρωποι! Ανάσταση. Οι λαμπάδες ανεβοκατεβαίνουν στον αέρα καθώς όλοι ψέλνουν το "Χριστός Ανέστη". Τα βεγγαλικά κάνουν τη νύχτα μέρα. Το φιλί της αγάπης. Τα πρώτα κόκκινα αυγά βγαίνουν απ' τις τσέπες και αλληλοκαταστρέφονται.
Η βιαστική αποχώρηση για τη μαγειρίτσα. Η κοιλιά δεν περιμένει. 'Αλλοι στα σπίτια τους, άλλοι στα εστιατόρια που στολίσαν τα τραπέζια τους με ανοιξιάτικα λουλούδια και κόκκινα αυγά.

Κυριακή του Πάσχα. Δεν υπάρχει κήπος, αυλή, κτήμα, που να μη σουβλίζουν αρνί. Ξυπνάς πεινασμένος απ' τη μυρωδιά του, και αναρωτιέσαι τι ώρα ξεκίνησαν. Η μουσική έρχεται από παντού. Ακούς γέλια, τσουγκρίσματα, πειράγματα. Παιδιά τρέχουν ελεύθερα, παίζουν στην εξοχή. Οι μεγάλοι αλλάζουν βάρδιες στη σούβλα. Ο καθένας επιδεικνύει αυταρχικά την τέχνη του στους υπόλοιπους, και όλοι μαζί τα βάζουν με όποιον τολμήσει να τραβήξει λίγη τραγανιστή πέτσα.
Το κοκορέτσι ψήνεται πρώτο. Οι κανάτες με το κρασί πηγαινοέρχονται. Τα πιάτα με τους μεζέδες ανανεώνονται συνεχώς. Οι πρώτες στροφές στα νησιώτικα αρχίζουν!

Πάσχα στο Γαλατά; Ανεπιφύλακτα Ναι. Μέσα στο πράσινο της άνοιξης, δίπλα στο γαλάζιο της θάλασσας. 'Ανθρωποι φιλόξενοι, πλούσια αγορά, ξενοδοχεία, ταβέρνες, φιλική ατμόσφαιρα.
Ακόμα το σκέφτεστε;

Δεν υπάρχουν σχόλια: